.

Разред Скорпиони (Scorpiones)

Най-малките от скорпионите са около 1 см. Най-големите са около 21 см. Големината им се измерва с разстоянието от върха на хелицерите до върха на телсона. Имат уникални структури. Първата  двойка крайници-хелицери се състоят от 3 сегмента. По

Най-
алките от скорпионите са около 1 см. Най-големите са около 21 см. Големината им се измерва с разстоянието от върха на хелицерите до върха на телсона. Имат уникални структури.

Първата  двойка крайници-хелицери се състоят от 3 сегмента. Последният сегмент е подвижен  палец и служи за мачкане на храната.
Устата ,която е тясна се намира  в дъното на устно предверие и прилича на паничка. Това е най-примитивната уста при скорпионите.
Втората двойка крайници са педипалпите. Те са мощни щипки и служат за задържане на храната,на женската при копулация,за отбрана.
Тялото на скорпионите е разделено на 3 части. Първата част се нарича просома и представлява главогръда (глава+гърди) покрит с цефалоторакс заедно с латералните очи отстрани,медиалните очи в средата. Животните не виждата добре. Всички крайници са свръзани с главогръда, а не с корема.
Средната част на тялото (втората) представлява мезосомата.
Последната част е метасомата или опашката.
Мезосома+метасома=абдомен (корем)
В мезосомата се намират всички вътрешни органи и представлява най-широката част от тялото.
Метасомата е изградена от 5 пръстена (опашковиден силно подвижен дял). Накрая метасомата завършва с образувание наречено телсон. В телсона има две отровни жлези. Завършва с отровен шип.
Първите сегменти, с които се захващат краката се наричат кокси.
Просомата е съставена от 7 сегмента с по една двойка крайници на всеки. На 8-ми сегмент,който свързва главогръда с корема, се отваря половото отвърстие. То е затворено с 2 малки хитинови капачета=генитални пластини. На 9-ти сегмент се намират (само при скорпионите) гребенестите органи (къси,дълги,различен брой зъбчета при различните видове). Чрез него се усещат вибрациите и феромоните на женската. На 9-10-11-12 сегменти се отварят дихателните отвори чрез които навлиза въздуха и достига до 4 двойки книжни бели дробове.Наричат се книжни бели дробове ,защото за изградени от много хитинови пластинки,които приличат на книга. От едната страна на пластинките навлиза въздуха ,а от другата кръвта и така се осъществява газообменът. Преди гениталните капачета се намира стернумът. Това е сливане на стерналните пластинки на главогръда.
В българия скорпионите не са опасни. Разликата между мъжките и женските се осъществява по телсона. При мъжките е изпъкнал,а при женските е по-нежен.

Отровите при скорпионите са два типа:
1.Едната при обождане предизвиква болка и подуване ,което прилича на пъпка.
2. Другата отрова действа върху системите (дихателна,нервна,кръвоносна). Мястото не се подува и в рамките на няколко часа настъпва отравяне и смърт при невзети мерки.Дишането се затруднява,текат течности от носа,устата,трахеята се напълва. При децата реакция-опит за пълзене по стената.
   Най-опасни скорпионите са в Америка,Африка. В Африка  най-опасен  с големина 10-12 см е  Androctonus Australis.

Името на скорпиона Androctonus Australis преведено значи убиец на мъжествеността.
 Скорпионите са нощно активни животни. Кутикулата им отразява UV  светлината и светят в зелено на тъмно. Така лесно оцеляват при силна радиация (естествена или породена).

Системи

Храносмилателна система.

Храносмилателната система се състои от : уста,глътка,хранопровод,стомах,средно и задно черво. Средното черво има израстъци. Черният  дроб  се отваря в предната половина на тънкото черво.Храносмилателните  жлези  са депа за храната. Стомашна жлеза- служи за намаляване изхвърлянето на влагата от тялото. Протичат специални физиологични процеси-появява се епикутикулата. Скорпионите издържат с часове при висока температура-адаптация за пустинни условия.

Отделителна система
 Състои се от: коксални жлези,две двойки малпигиеви тръбици и лимфатични жлези. Малпигиевите тръбички се намират в задната част на тялото. Те вкарват водата от храната образтно  в тялото-адаптация за пустинни условия.

Друга адаптация за пустинни условия е способността на скорпионите да копят спираловидни дупки в пясъка. Имат шитоки педипалпи а тази цел.Спиралнозавитите дупки намаляват температурата и задържат влажността.

Кръвоносна система.
  Кръвоносната система е отворена и добре развита.Скорпионите притежават дълго тръбовидно сърце. То има предна и задна аорта,и коремен кръвоносен съд. Венозната система е съставена от лакуни .Те са големи тръби.Чрез тях въглеродният диоксид се оттича, кръвта минава по крвъния синус,стига до дихателните органи,там се окислява и минава към сърцето.

Полова система.
   Скорпионите са разделнополови животни.Някои извършват партогенетично размножаване-само женски индивиди раждат женски.
-Мъжка полова система: Състои се от два семенника,семенна течност по семеизнасящи канали. Мъжките скорпиони имат жлези отделящи белтъчен секрет наречен сперматофор. Нямат копулационен орган-пенис.Имат специален друг орган от 2 хитинови оси.
- Женска полова система. Състои се от яйчник,който може да бъде разделен на двойка или да бъде цялостен, яйцепроводи и фоликули. Женските скорпиони не снасят айцата ис ,а задържат ембрионите в себе си. Ембрионите се хранят от специална жлеза с белтъчни секрети. Когато яйцата са готови се придвижват по яйцепроводите навън по посока на гръба на женската и там се качват и стоят.
 

Нервна система.

Състои се от главен мозък и добре развита нервна верига.

Копулация при скорпионите.
Копулацията е доста интересна. Срещата на мъжкия и женския скорпиони не е случайна. Мъжкият намира женската по феромоните,които тя отделя. Хваща я по нейните педипалпи. Ако тя не хо харесва мъжкият я обожда да я успокои. Няколко часа се разхождат и след това мъжкият налага хелицерите си на женската и отделя сперматофора си. Върху сперматофора има капчица солена течност). Сперматофора навлиза в специални семеприемници на женската (капачетата са отворени). Когато яйцеклетките узреят се оплождат. Когато оплождането приключи двата индивида се разделят и женската изяжда остатъка от сперматофора. Женксата е много възбудена и специални процеси поттискат възбудата й. Поради това тя трябва да се храни,защото отслабва.
   Скорпионите имат най-много  сегменти от другите Хелицерати-19 сегмента. След това в другите групи сегментите намаляват.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...