Скорпион

Нина 2Нина 2
Новак
34542
Скорпион

Скорпионите се смятат за едни от най-опасните животни и от векове хората се страхуват от ухапванията им, които може да са не само болезнени, но дори смъртоносни. Скорпионът е известен с жилото си, с което жили ужасно, но в някои страни въпреки това се използва за храна.

История на Скорпион

Скорпионите са едни от най-древните насекоми на планетата. Те са се появили още в палеозоя и първоначално са живели във вода, след което са започнали да водят сухоземен начин на живот. За да се получи това, хрилете на тези странни същества са се превърнали в бели дробове.

Известни са над 800 вида Скорпиони, които са разпространени почти по цялата планета. Най-много видове има в Индия - там са разпространени над 80 вида от тези зловещи на вид насекоми. Скорпионите живеят в държави с топъл и дори с горещ климат. Той може да се срещне както в тропическите гори и на морското крайбрежие, така и в безплодните каменисти местности и пустини. Някои видове Скорпиони живеят на 4 хиляди метра надморска височина и цял живот изкарват в планините. По мястото си на обитание Скорпионите се делят на хигрофилни - които живеят във влажни места, и ксерофилни - които живеят в сухи райони.

Външен вид на Скорпион

Скорпионите са дълги от 5 до 10 сантиметра, като някои видове стигат до 20 сантиметра дължина. Той има четири чифта крака. Това, което отличава Скорпиона от много други насекоми, са големите щипки и опашката, която има специална камера с отрова на върха си. Тялото на Скорпиона се състои от три отдела - главогръд, коремче и задна част с опашка.

Главогръдният щит представлява едно цяло, като върху него има един чифт по-големи очи, които се намират в средата, и между два и пет чифта малки очи. Те се намират отстрани на главогръда. Челюстите не са много големи, но Скорпион има големи щипки. Върху двата предни чифта крака Скорпион има специални израстъци за преживяне, които са насочени към устата.

Светъл Скорпион

Коремчето е допряно до главогръда, а след него е задната част, която представлява няколко отделни сегмента. Белите дробове се намират около десетия сегмент. Тези сегменти са цилиндрични, но първият е с форма на конус. Накрая завършва с последния сегмент на опашката, който представлява издутина с отровна жлеза, която завършва с остро жило. Скорпионът е покрит с много твърда кутикула, която е оребрена.

Хранене на Скорпион

Скорпионите се хранят само с жива храна. Те ловуват разнообразни животни и насекоми - паяци, скакалци, стоножки, мравки, ларви на насекоми, гущери и дори малки мишки. Когато хване жертвата си, Скорпионът използва щипките си, за да я поднесе към челюстите си. Ако плячката е дребна, тя се гълта веднага. Ако обаче е по-едра и се съпротивлява, Скорпионът я ужилва един или няколко пъти, като по този начин я парализира и след това отровата я убива окончателно.

Скорпионът може да гладува много дълго време - той може да изкара без храна повече от три месеца. Известни са случаи, в които Скорпион е бил държан гладен в лабораторни условия повече от година, за да се установи колко може да издържи без храна.

Любопитни факти за Скорпион

Скорпионът е активен само през нощта, а през деня винаги се крие под камъни, под кората на дърветата, в дупките на животните. Някои видове Скорпиони се заравят в рохка почва. Повечето Скорпиони са топлолюбиви, но видовете, които живеят високо в планините добре пренасят студените зими, като заспиват до пролетта.

Скорпионите често посещават човешките жилища, но не обичат да живеят заедно с хората. Скорпионът излиза да ловува нощем, когато времето е горещо. Той върви много бавно с изправена опашка и протегнати напред щипки. Докато върви, за ориентир му служат стърчащите напред осезателни косъмчета на крачетата му. Когато докосне живо същество, Скорпионът или го сграбчва, за да го убие, или отстъпва, като приема опасна поза - извива опашката си над главогръда и започва да я размахва наляво и надясно.

Повечето Скорпиони не пият вода, но има някои видове, които обитават тропическите гори и си набавят вода, събрала се по листата на растенията. Останалите Скорпиони получават течности от кръвта на жертвите си. Интересен факт е, че някои видове Скорпиони обичат да се къпят в утринна роса.

Ако отглеждате Скорпион като домашен любимец в терариум, той трябва да е сам, в противен случай ще убие съседа си. Много рядко се раждат Скорпиони с две опашки. Те са феномен още от древността и са описани в древноримски научни трудове. Въпреки че е покрит с твърда обвивка, Скорпионът е уязвим за някои от враговете си.

Той не може да се справи с големи стоножки, някои паяци и с по-големи гущери, които го убиват с лекота. Скорпионите често стават жертва на птици. Някои видове маймуни се хранят със Скорпиони, като внимателно откъсват опашката им, преди да ги погълнат.

Скорпион

Най-големият враг на Скорпиона обаче си остава човекът. От дълбока древност това странно насекомо е било обект на отвращение и ужас, заради което присъства в митовете и легендите на много народи.

Скорпионът може да се самоубие. В древността са правени опити, като насекомото се е ограждало от всички страни с горещи въглени. Когато разбирало, че няма как да се измъкне, то забивало опашката си в тялото си.

Скорпионът изпада в състояние на мнима смърт - каталепсия. При опасност той се вцепенява и престава да се движи. Ужилването на Скорпиона е средство за нападение и за отбрана. По-едрите жертви на Скорпиона могат да оцелеят до два дни след ужилването, макар да са парализирани още веднага след атаката му. За дребните бозайници отровата на Скорпиона е смъртоносна. За човека ужилването на Скорпиона не е смъртоносно като цяло, но често то има много сериозни последствия, които, от своя страна, могат да предизвикат фатален изход. Особено уязвими са децата.

При ужилване от Скорпион се появява подутина, придружена с болка. След това настъпва фазата на сънливост, последвана от силна треска и температура. Ако няма много остра реакция на организма и се вземат мерки навреме, като се намеси медицинско лице, симптомите отшумяват след два дни.

В САЩ за 25-годишен период 64 случая на ужилване от Скорпион са приключили фатално. Скорпионът живее около десет години. Това насекомо много зле понася живота в терариум и бързо умира, когато играе ролята на домашен любимец.

В някои държави Скорпионът е деликатес, който се поднася след термична обработка и с премахната отрова от жилото.

Когато иска да се охлади, Скорпионът се изправя на задните си крачета и стои дълго време изправен, за да бъде тялото му далече от горещата повърхност.

Размножаване на Скорпион

Скорпионите живеят самостоятелно, затова срещата на мъжки и женски Скорпион е плод обикновено само на щастливата случайност и е рядко явление. Въпреки това Скорпионите продължават да се разпространяват по планетата. Преди да се чифтосат, мъжкият и женският Скорпион вървят известно време заедно, като се хващат за щипките и допират опашките си.

Тази любовна разходка може да продължи до няколко дни. Мъжкарят вкарва пакетчета със сперматозоиди в половите пътища на женската, а след това отделя специален секрет, за да запечата половия отвор на женската. Понякога женската изяжда мъжкия след чифтосването, за да си осигури достатъчно храна и да успее да роди добре развито потомство.

Някои видове Скорпиони снасят яйца, но повечето раждат малки Скорпиончета. Женските, които снасят яйца, ги оставят на скрито място. Интересен факт е, че зародишите в тези яйца са развити и много скоро се появяват малките Скорпиончета. За да се появят малките Скорпиончета на бял свят от организма на женската, те се развиват в тялото й няколко месеца.

Зародишите се развиват във външната част на яйчниците и се хранят със специални израстъци на яйчника. Зародишите са от пет до няколко десетки. Малките Скорпиони се раждат обвити в специален мехур, който се спуква. Те се качват на гърба на майка си и стоят там десетина дни. Те са почти прозрачни, но когато напуснат майка си, тялото им се втвърдява и потъмнява. Скорпионът става възрастен екземпляр една година след раждането си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest