26 Април 2024петък21:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Старата легенда лекува и днес

"Видатокс" подобрява качеството на живота на човека, твърди един от създателите му д-р Фабио де Линарес Пасос

/ брой: 126

автор:Дума

visibility 3797

Д-р Фабио Линарес Пасос е магистър по превантивна медицина, специалист по ветеринарна епидемиология. Той също така има диплома по хомеопатия. Сега д-р Пасос консултира клиника в Албания, където под наблюдението на кубински лекари започва лечение с препарата "Видатокс". Интерес към кубинското лекарство проявяват вече в много държави. "Не вярвам в чудеса", твърди кубинският специалист, но "Видатокс" прави вълшебство

- Колко души са участвали в създаването на препарата?
- Екипът изследователи, който работи над 10 г. в проучването на отровата на скорпиона, е много голям. В него влизат биолози, биохимици, ветеринарни лекари, хуманни лекари, химически инженери, фармацевти. Ние сме проучили този скорпион, целта ни беше да го отглеждаме в нещо като резервати. Направихме проект за отглеждане и експоатация на тези скорпиони в затворени помещения, в лабораторни условия, без да засягаме екосистемата. Този вид скорпион е много стар като вид и играе много важна роля във веригата на насекомите. Редица изследователи имаха за задача да изучават отровата, как се получава тя, съставките й, да проучат токсичните и фармакологичните характеристики. И с тези резултати друга група, в която съм и аз, започнахме да разработваме медикамента. Със сигурност вече е установено, че тази отрова не е токсична за човека и че медикаментът също не е токсичен. В групата на тези, които разработихме медикамента, има фармацевти, хуманни лекари. Ние сме голямо семейство. Хомеопатичното лекарство "Видеотокс", регистрирано, се създава в една лаборатория, която е част от лабораторията "Лабиофам". Аз ръководя нашия филиал, който се намира в централната южна част на страната, в град Сиенфугос.
- По принцип отровата на синия скорпион опасна ли е за човека, смъртоносна ли е?
- В света има близо 5000 вида скорпиони. Има скорпиони с много токсични отрови, но в Куба нямаме такива. Има скорпиони, чиято отрова е смъртоносна за човека. От направени изследвания както по света, така и в Куба се знае, че колкото по-токсична е отровата на скорпиона, толкова по-малко е действието й от медицинска гледна точка. А сред тези с по-малко токсичната отрова е кубинският син скорпион. В Куба има 32 вида скорпиони, които виреят само в нашата страна. Измежду тях е този скорпион, от чиято отрова правим медикамента. Този скорпион е по-малко токсичен, но пък е много по-резултатен за човешкия организъм. Късмет е, че този скорпион живее в нашата страна. В друга страна този скорпион не произвежда същото качество отрова.
- Как се добива отровата?
- За добиването на отровата нашите изследователи направиха система от електрически стимули, които не вредят на скорпиона. Така се стимулира изпускането на отровата, или казано ненаучно "доене". Добиването става само веднъж месечно.
- Вероятно количеството е минимално?
- Да, така е - средно количеството, което дава един скорпион, е една или две капки. Отровата се добива от един скорпион само веднъж месечно. Той се храни един-два пъти седмично. Но всеки път, за да се нахрани, той използва отровата си, за да убие жертвата си. Затова ние не можем да прекаляваме с "доенето", защото тогава скорпионът просто ще умре от глад.
- А колко отрова е необходима за един флакон?
- По принцип в тези т. нар. резервати има доста голямо количество скорпиони. Отровата, която се използва при производството на медикамента, е в малки количества. Токсинът се разрежда, а не се използва в чист вид.
- Какво е конкретното въздействие на медикамента?
- В общи линии "Видатокс" подобрява общото състояние на пациента. В зависимост от мястото, където се намира туморът, има най-различни симптоми. Най-притеснителният симптом за близките на болния е болката. "Видатокс" оказва силно аналгетично въздействие. Много от пациентите, които пият "Видатокс", също така намаляват дозите на конвенционалните аналгетични препарати. Всички аналгетични средства оказват и странични неблагоприятни ефекти. "Видатокс" обаче спомага за намаляването на тези ефекти. Освен това успешно се бори с анемията, проблеми с апетита, гинекологични проблеми. Освен това оказва и противовъзпалително влияние. Също така при употребата на "Видатокс" се наблюдава намаляване на големината на туморите.
При пациенти в терминалната фаза с този медикамент се избягва употребата на морфин. Подобрява се чувстително състоянието им. "Видатокс" не може да излекува, вече е много късно, и те накрая умират. Обаче умират без ужасните страдания. И това е нещо, което трябва да се цени.
- Върху всички видове онкологични заболявания ли влияе този медикамент?
- В първия етап на изследванията ни го прилагахме върху всякакви видове тумори. Ние обаче констатирахме, че най-добри резултати има при тумори в мозъка, белия дроб, гърдите, гинекологичните тумори, на простата. Всъщност това са най-разпространените онкозаболявания. Ние също така сме го прилагали при много агресивни тумори - например на панкреаса, на стомаха, на пикочния мехур. И по един или друг начин се наблюдават благоприятни ефекти.
- Как възникна идеята за отровата на синия скорпион?
-  Идеята за използване на скорпионите за лечение на хората е много древна. Стари ръкописи от времето на испанската колониализация на Куба разказват, че още през ХV век индианците са знаели за лечебните свойства на скорпиона. Те са го използвали най-вече за лечение на циреи. Разбира се, лечението е било и примитивно, и болезнено. Те са взимали скорпион и са го слагали директно на болното място, за да бъдат ухапани. Старите ръкописи разказват, че резултатът е бил огромен.
През ХIХ и ХХ век вече има доста голяма и богата литература, разказваща за ефекта на токсина от скорпион при лечението на рак. Такива изследвания са правени в Китай, Бразилия, САЩ. През 1984 г. в град Гуантанамо, в Куба, един кубински биолог започва да добива отрова от този вид скорпион и да лекува болни. В този начален етап се правят много проучвания, които констатират, че токсинът има въздействие. Към края на 90-те години "Лабиофам" направи проект за изработване на научното доказателство на антитуморния ефект на отровата на синия скорпион. Този голям проект имаше и подпроекти. Единият от тях беше отглеждането и експлоатирането на синия скорпион в лабораторни условия. Когато беше предложено всичко това, държавата ни възложи задача - да представим проект, който да гарантира, че видът ще бъде запазен. За щастие и двата проекта бяха одобрени и днес вече знаем как да работим със скорпионите.
- Къде вирее този скорпион?
- В Куба в къщите се случва да влезе един вид скорпион, който е черен на цвят. Синият скорпион обаче няма да го срещнете в дома си, той вирее по поляните, в горите, далеч от човека.
- Какво представляват т. нар. резервати, в които отглеждате скорпионите?
- Ние ги наричаме биотериуси. В един такъв резерват живеят 4-5 хил. скорпиони. В тях постоянно се контролират климатът, температурата. Храним скорпионите, проучили сме и коя е най-подходящата храна за тях. Всичко това се прави само с една цел - да добием качествена отрова. Това е нашето ноу-хау.
Според проекта, който сме подписали с Института за наука и техника на Куба, аз мога да пусна на свобода определено количество скорпиони. Те живеят в лабораторни условия около една година, след това ги маркираме и ги пускаме на свобода. И нашите "ловци" нямат право да ги хващат и връщат в лабораториите.
- Как се размножават скорпионите?
- Скорпионите се размножават или с яйца, или живородени. Женският скорпион ражда един или два пъти годишно. При любовния акт има нещо като танц на любовта. Но тук няма проникване. Мъжкият скорпион произвежда нещо като сак със сперматозоиди, който той отлага направо на земята. След това той води женския скорпион там и женската, сядайки, го взима и си го слага сама. Така става оплождането. Бремеността може да продължи 1-2 месеца, в някои случаи дори до 5-6 месеца. Това зависи от климатичните условия, от храната. Женският скорпион е в състояние сам да удължи или съкрати бремеността си. Този вид скорпиони вече оцелява 5000 години.
Има и още нещо важно - когато любовният акт между двата скорпиона приключи, мъжкият трябва бързо да се спасява, защото иначе женският ще го убие.
Женският скорпион може да роди между 45 и 90 скорпиона. Периодът на израстването на скорпионите обаче е дълъг, близо една година.
- "Лабиофам" обаче е известна не само с производството на "Видатокс"...
- Лабораторията произвежда много видове медикаменти, не всички при това са хомеопатични, но нашата лаборатория набляга на природните. Произвежда се например един много ефикасен хомеопатичен медикамент за лечение на анемия. Произвеждаме и "Асеитан", който се извлича от стъблото на бананово растение и успешно действа срещу язви, други стомашни проблеми и проблеми на дебелото черво, както и при хронична диария. Също така е известен и един друг наш медикамент - "Биманг". Той се прави от кората на стъблото на манговото дърво. Този препарат е изключително силен антиоксидант. Той дава много добри резултати и при костни заболявания.
Идеята на фирмата ни е да представим група медикаменти, на първо място - природни, които да помогнат за повишаване на качеството на живот на човека. Преди всичко - на онкоболните.
- Защо сменихте името на медикамента?
- Първото му наименование беше все още експерименталното, нетърговското. Така той бе кръстен още през 1984-а. Днес обаче разликата между двата препарата е доста голяма. Регистрираната марка се казва "Видатокс".
- Препаратът обаче вече няма да е безплатен за чужденци?
- В Куба здравеопазването е безплатно и за кубинските граждани "Видатокс" си остава без пари. Ние обаче не поемаме здравното осигуряване на чужденците. Преди да регистрираме медикамента, той беше безплатен за всички, защото това все още бе експерименталният стадии. Сега нещата са малко по-различни. На нас са ни необходими инвестиции, за да увеличим производството, да продаваме медикамента в чужбина. Необходими са ни пари дори, за да купуваме стъклените шишенца, в които се продава препаратът.
- Каква ще е цената за чужденците?
- Кубинското предприятие "Сервимед" отговаря за обслужването на чуждестранните граждани. В неговия сайт може да откриете ценоразписа на всички медикаменти, за които говорихме.
- Може ли да се пие "Видатокс" превантивно?
- "Видатокс" подобрява качеството на живот на онкоболните, подобрява общото състояние на пациента, неговата имунна система и увеличава продължителността на живота. Въпросът е може ли здрав човек да го пие.
Да, без проблем. Това, разбира се, съвсем не означава, че медикаментът ще ви предпази от рак. Тези изследвания тепърва се правят, но са необходими години, преди да кажем категорично, че действието е налице.
Факт е обаче, че медикаментът оказва благотворно влияние върху общото състояние на организма на човека.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ