Един любознателен ученик, който е внимателен към скалите на биологията, вероятно без много трудност ще разкаже много за тези същества. Но знанието за много възрастни е ограничено само от оскъдната информация, която скорпионите живеят в пустинята, имат смъртоносен ужилване на опашката и са добре способни да ловуват. Разбира се, много знания, придобити в училище с течение на времето, са забравени, но този, който не иска да бъде като невалиден, се стреми да научи нещо ново, полезно и завладяващо.

Ако се интересувате от живата природа и живота на жителите на нашата планета, статията със сигурност ще бъде полезна за вас. В него ще се опитаме да отговорим на няколко въпроса подробно. Така че, Скорпион е животно или насекомо? Какъв клас правят тези същества? Как живеят естествена средаи е възможно да се размножават тези ужасни хищници вкъщи? Нека го разберем подробно във всичко.

Обща заблуда

Много хора са убедени, че всяко пълзящо същество с множество крака и мустаци е насекомо. Според тази логика те смятат и двата скоба. Подобни изявления са основателни неправилни!

Дори самия въпрос за това Скорпион е животно или насекомо, звучи странно за всеки, който е страстен за биологията. Факт е, че насекомите принадлежат на царството на животните, така че ако говорим си За някакъв бръмбар, двете твърдения са правилни. Но в случая на Скорпион е невъзможно да се спори толкова много, това е невъзможно.

Между другото, Скорпион не е сам. Насекомите погрешно се приписват на много от неговите роднини.

Причините за объркване

Защо възникват такива заблуди? Нека да разпределим няколко причини:

  1. Всички насекоми са животни.
  2. Скорпионите са съизмерими насекоми, имат сходни външна структура, цвят.
  3. Близо до скорпионите обитават много видове насекоми.
  4. Лека диета.
  5. Принадлежащи към вида на членестоногите.

Ето защо мнозина са възпрепятствани от отговора на въпроса дали Скорпион е насекомо или животно. На пръв поглед приликите наистина доста малко. Но си струва да копаят по-дълбоко как да се покаже голямо количество Разлики.

Скорпион в животинското царство

Нека се обърнем към официалната класификация, за да определим, Скорпион е животно или насекомо.

Към кой клас принадлежи на тези същества - най-важният въпрос. Вече знаем, че скорпионите се отнасят до царството на животните и вида на членестоногите. Учените ги насочват към подтипа на хеликоптера, класа на спайдърмен и отряда на скорпиони. Понастоящем отрядът включва около двадесет семейства. Някои от тях са многобройни, могат да включват до 200 вида. Някои от тях са представени само с един или два вида.

Скорпионите са една от древни обитатели Нашата планета. Преките предци на тези същества са ракпии - най-големите членестоноги, обитавани на земята (дълги до два метра).

Rakoskorpion (клас на мерки), между другото, също не насекоми. За съвременните учени скорпионите са много важен предмет на изследване. Те помагат да проследят прехода от подводен към наземния начин на живот.

Основни разлики от насекомите

Както знаете, насекоми 3 двойки крака. Всички Helisser разполага с 4 двойки пеша, така че дори можете да разграничите представители един на друг дори с просто око. Не съществуват насекоми с броя на краката над шест, не съществуват.

Друга разлика е наличието на колайзер и който даде името на този подтип. Тази дума се нарича стабилни придатъци, предназначени за залавяне на храна.

Но най-голямо внимание заслужава нокти, което на езика на науката се нарича Pedpalpami. Има нещо подобно на рак, което също се отнася до артропод и се състои от скорпион на родството. Но няма насекоми.

Помислете за крайниците и всичко ще стане ясно. Не е толкова трудно да се намери отговорът на въпроса дали Скорпион е животно или насекомо.

Снимката показва структурата на скорпиона. Можеш да видиш:

  • главата с очи и хелиарс;
  • 4 двойки ходещи крайници и чифт педапалп, прикрепен към сегментите на изпомпваните;
  • сегментиран корем;
  • telson (анално част), над която се намира и отровна желязо.

Близки роднини

Да поговорим и онези, чиито генерична личност също причинява объркване. На първо място, това са паяци и кърлежи. Струва си да се припомни, че те също принадлежат към вида на артропод и класа на паяк.

Целесъобразно е да се споменат някои от някои необичайни същества, които са погрешни за скорпиони.

Името на отделението е получено благодарение на педапала, завършвайки сблъсъците. Както можем да видим на снимката, те нямат опашка с отровни ужилвания. Всъщност тези същества са паяци. Лъжните копиони, както и обикновени скорпиони са животни, а не насекоми. Те са много често срещани на планетата, но водят секретен начин на живот и имат скромни размери (до 1,2 см), толкова много хора дори не знаят за тяхното съществуване. Но ако доведете, за да обърнете внимание на такава трохи, ще знаете, че това не е млад изоставен обитател, а възрастен създание. Това няма да може да се тревожи, не представлява опасност.

Описание на отряда

Тези хищници показват най-голямата дейност през нощта. Те имат феноменално виждане, благодарение на няколко чифта очи. Скорпион има ъгъл на изглед от 360 градуса.

Помага да оцелеят и да опитат друг уникален смисъл във времето. Скорпионите улавят въздушни колебания, създадени от крилата на молците, чувстват вибрациите на пясък, които управляват бръмбара. Косата, която покрива тялото им, изобщо не е за красота, и със сигурност не за топлина - това са своеобразни антени.

Ще се бори за борба без скорпион. Самите те не са агресивни. Малко хора знаят, но го преодоляват е хубаво голямо същество Може би дори един хищник с него е по-малък. Например битката с мантилото или бръмбар-елен Скорпион вероятно ще загуби.

Опасност за човека

Повечето скорпиони не са опасни за хората, поради простата причина, че те не смятат за храна на никого. Тези същества могат, само защита. Ето защо всеки, който отива в Азия и Африка, трябва внимателно да разгледа обувките, торбите, джобовете, така че да няма laxell да изплаши създанието там.

Въпросът за това колко опасен за Скорпион е разумно. Много видове от тези членестоноги са изброени в Червената книга. Доброволци и естествени костюми по света внимателна връзка. На целия живот, припомняйки, че да се убият развлеченията или поради неразумните страхове от тези необичайни, по свой собствен начин и неопасни животни е невъзможно.

Може би сте се чудеха за такива вътрешен домашен любимец? Не се ли чудеш кой е този скорпион е животно или насекомо?

Описанието на тези същества отдавна позволява много развъдчици да вземат решение да публикуват скорпиона у дома. Много видове са подходящи за поддържане на терариум. Такъв невероятен домашен любимец със сигурност впечатлява приятелите и прославя собственика като изключителен и удебелен човек.

Скорпионите не могат да бъдат обърнати в храни, те се нуждаят от не повече от веднъж на всеки 3 дни. Диетата трябва да бъде подобна на тази, която скорпионите са в природата. Менюто трябва да бъде насекоми, паяци, червеи, ларви. Големи видове Подходящи и захранващи гризачи. Имате свободен достъп до пиене и овлажняване от пулверизатора. Скорпионите не се свързват с тях, но свикват с добродушен и внимателен собственик доста бързо.

Скорпион е отряда на членестоноги от клас паяк с форма на паяк (лат. Скорпиони - скорпиони). Това са интересни I. необичайни съществаводещ изключително наземния начин на живот и най-често срещани в страни с горещ климат.

Скорпион - описание, структура и снимки.

Външният вид на скорпиона е доста страхотен: лента за глава, широк фронт и леко стесняване на мястото на свързване с удължен сегментиран корем, корони на няколко впечатляващи кутинери, обслужващи инструмент, за да уловят дългоочакваното минно дело. Друг двойка скорпионни крайници се превръщат в рудимента, разположена в самата уста и изпълнява функцията на челюстите - люлеещи се. Останалите четири двойки крака скорпион, прикрепени към дъното на корема, осигуряват достатъчно висока скорост на движение в гнева на пясък в пустинята или от каменисти почви в планинския район.

Към последния сегмент коремът свързва сравнително малка уплътнителна капсула на крушовата форма с жлези, които произвеждат отрова. Отровен скорпион Много опасен, Скорпион го инжектира в жертвата си с остър игла. Тялото на Скорпион обхваща много трайна хитонска обвивка, така че той практически няма врагове, способни да вредят.

Очите на скорпиона.

Визията в скорпионите е много добре развита. Има 2-8 очи на горната част на червеника на скорпиона. Една очила е по-голяма и се нарича средни очи. Намира се в средата на предизвикателствата. Останалите очи на скорпиона се намират близо до предния ръб от страничните групи, те се наричат \u200b\u200bстранични очи.

Какъв цвят скорпион?

Цветът на скорпиона зависи от местообитанието и може да бъде пясъчно жълто, кафяво, черно, сиво, лилаво, оранжево, зелено. Има и безцветни гледки с прозрачен Телец.

Видове скорпиони, заглавия и снимки.

  • Империал скорпион (Лат. Пандинус Imperator) е истински гигант сред роднините си. Дължината на тялото може да достигне 10-15 cm, а заедно с опашката и възглавницата надвишават и всички 20 cm. За имперски скорпиони, черната боя се характеризира с забележимо тъмнозелено вземане на проби. Ноктите, които улавят и държат плячка, дебел и широк. В природни условия Може да живее до 13 години. Пребивават този вид скорпиони в тропически гори държави Западна Африка. Условията, в които те проявяват ежедневната топлина, са подредени в селата на камъни, под падналата кора от дървета или в изкопаната Нора. Диетата на младите имперски скорпиони се състои от малки насекоми, възрастните могат да атакуват малки земноводни и.

Imperial Scorpio.

  • Дървен скорпион (LAT. Centruroides Exilicauda) има няколко разновидности, чиято картина може да бъде като монохрома (различни нюанси жълт цвят), така с черни ивици или петна. Дължината на тялото на възрастните лица без опашка достига 7,5 cm. Ноктите на дървесни скорпиони са тънки и дълги, а дебелината на опашката не надвишава 5 mm. Този вид скорпиони се разпространява в горите Северна Африка, Пустини на САЩ и Мексико. За разлика от роднините си на отряда, дървесните скорпиони не копаят дупки. Мястото за подслон, които намират под парчета дървена кора, в пукнатините на скалите или в обитаването на човек. Такъв квартал е доста опасен, защото ухапването на дървесния скорпион може да бъде фатален за деца, стари хора и хора с отслабено здраве. Фуражи са малки и големи насекоми, млад и. Често атакуват роднини.

Дървен скорпион

  • Изоставен космат скорпион (Лат. Hadrurus arizonensis) има тъмно кафяв цвят и светложълта опашка. Такъв контрастен цвят, заедно с тънки и дълги косми, които покриват краката и опашката на скорпиона, са отличителни черти на този вид. Размерът на възрастните индивиди може да достигне до 17 см заедно с опашката и ноктите. В областта на разпространението на този вид скорпиони влизат на територията южна Калифорния И пустините на Аризона. Дневната топлина предпочитат да оцелеят в изкопаните дупки или под камъните. Диетата на скорпиона на космато се състои от различни, крикети, молци и други насекоми.

Изоставен космати Скорпион (Гадур Аризона)

  • Black Scorpio (Andrktonus tolflower) (Лат. Androctonus crassicauda) е широко разпространен в пустинните зони на Юнайтед Арабски емирства И достига 12 cm. Цветът на индивидите може да бъде не само различни нюанси на черен цвят, но и варира от маслиненозелено до червено-кафяво. Следобед скорпионите са скрити в норки, под рула на камъни, отломки на къщи и огради близо до местообитанието на човек. Диетата на този тип скорпиони се състои от големи насекоми и малки гръбначни животни.

Черна дебела скорпион

  • (Южен Андктън) (Лат. Androctonus Australis) е широко разпространен в Арабския полуостров, Близкия изток, в Източна Индия, в Афганистан и Пакистан. За този тип скорпиони са характерни бледо жълта боядисване и тъмнокафяв или черен цвят на ужилването. Възрастните по дължина могат да достигнат 12 cm. Тези скорпиони живеят в каменисти и пясъчни пустини или подплангови зони. Носи, празнота и цепнатини в скалите се използват като приюти. Хранете с различни малки насекоми. Яд от жълт дебел скорпион е толкова силен, което води до фатален резултат два часа след ухапване. За съжаление, антидотът срещу този токсин все още не е намерен.

  • Стриптийз Скорпио (Лат. Vaejovis Spinigerus) е типичен обитател Аризона и пустиня в Калифорния. Оцветяването може да бъде различни нюанси на сивото и кафяво с характерни контрастни ленти на гърба. Дължина възрастен индивид не надвишава 7 cm. Този скорпион живее в норки, но може да изчака неблагоприятни условия Под всеки субект, за да се скрие от изгарящото слънце.

Стриптийз Скорпио

Къде живеят скорпиони?

Много е реалистично да се срещнем с Scorpion на всеки сайт на суши, с изключение на, с изключение на, областите на Арктика, Антарктика и островите на Нова Зеландия. Те се чувстват комфортно чувство в горещо и умерен колан, тропически и субтропична зонаСкриване от деня на слънцето в пукнатини, под камъните или почти напълно погребване в пясъка. С началото на нощта, скорпионите вървят лов.

Резюме готов

Паяци. основни характеристики

Паяци - безмилостни убийци. След като хванаха жертвата в копринените мрежи, те инжектираха смъртоносна отрова. Почти всички паяци отровни, но само много малко наистина Опасни за човек, а тези ухапват само страх.

Паяците принадлежат към арахндите или спайдърмен. Науката е известна с 32 000 вида паяци. Въпреки разликата по размер, външен вид И поведението на структурата на тялото, най-вече същото.

Тялото на всеки паяк се състои от два отдела. Фронт - лента за глава - представлява хит в една цяла глава и гърдите. От него растат 8 фунтни крака. Друг болтен отдел или опистозом. Той съдържа сърдечни и репродуктивни органи, както и паяжини, с помощта на която паякът ще скрие техните мрежи.

Знаеше ли?

Бразилските пластинки имат най-силната отрова сред всички роднини. Те ще се заселят до човек и често ще се издигат у дома, криейки се в дрехи или обувки. Нарушеният паяк реагира с незабавна ухапване, инжектиране на жертвата на мощен невротоксин. Една такава хапка е в състояние да убие човек, но за щастие има антидот.

Паяк битки са много популярни във Филипините. Да направим това, причинявайте женски бананов паяк И те заемат водните си пластини, които според тях им дават повече сила и агресивност. Основното оръжие на паяка е неговата мрежа. Победителите в мача са този, който по-бързо се появява врагът от лепкава мрежа.

Nudobupaltsa.

Първата двойка паякови крайници е Nadubatar или Pedpalp. Те често са като къси крака, но не се използват за ходене. С тяхната помощ паяците доказват пътя. В Nudchasupaltsy, мъжете държат сперматозоидите и се наслаждават на тях брак ритуали. Обикновено паяците имат 8 очи, но някои видове нямат никакви.

Преди устието на паяка е няколко Helisser - мощни челюсти. Това са кухи тръби с остри къдрици в края. Те пронизват жертвата, предпазва от врагове, а понякога норка се копае в земята.

Като хищници, паяците се хранят с насекоми и други любовни любители. Някои дори ядат малки мишки и риба, а големите паяци са дори птици и жаби, някои не изчезват и техните приятели.

Като убива жертвата, паякът я представя навътре на спад на слюнката. Той съдържа специални сокове, които разреждат насекомото, след което паякът гадно веществото, подобен на супата. Той дори има специален орган, е смущаващ стомах, който работи като помпа и ви позволява буквално да излезете от жертвата всички сокове.

Уеб

Всички паяци крият много игра важна роля в живота си. Това е и пашкул пашкули, където малките млади малки се развиват от яйца; И спасителни кабели, които са прикрепени към растенията и не дават паяк, който да падне на земята. От мрежата на паяците завъртат гнездата за зимата и най-накрая тъкат мрежите за едър рогат добитък. Максимален паяк маслена течностБлагодарение на които самите те не са залепени в мрежата.

Интересен пример. Северноамериканският паяк-бора произвежда низ от около 5 см дълъг. На върха му е прикрепено лепило. Това лепило съдържа специално химически веществапривличане на мъжки молци. Паяжината вълни чрез улавяне на нишка, привличане на миризмата. Веднага след като жертвата се приближава, той го прави удар в тази особена верига, плътно прилепваща към топката и се придържа към него като риба на въдицата.

Смъртоносна отрова

Почти всички паяци имат отровни жлези, но от всички хора, живеещи в света, са наистина опасни за човек на няколко - не повече от 3% от общия брой.

Отрова отрова на различни животни, засягащи различни животни. Ухапването, избледнялото за някои, почти няма никакви действия върху другите.

Паяците на "черната вдовица" произвеждат невротоксин, причинявайки силна болка, мускулни крампи и равномерна парализа. Техните ухапвания са изключително опасни, но въпреки че хората умират от тях досега, Антидот отдавна е създаден, което ми позволява да се възстановя от отрова след няколко дни. На човека "черни вдовици" атакуват само ако са раздразнени или плаши.

Хемолитичната отрова на южноамериканския паяк-цигуларист засяга кръвта и кожата на човек и за възстановяване може да се изисква в продължение на няколко месеца. Въпреки това, хемолитичните отрови носят някои ползи. Те се използват в медицината, за да унищожат съдовия тромб, способен да доведе до инфаркт.

Скорпиони. основни характеристики

Скорпионите отдавна са закупили хора към отровната си ужилване. Те се отнасят до класа на спайдърмен и се състоят от свързани с паяци и различни кърлежи. Общо известни около 1200 вида скорпиони, живеещи в тропиците и други региони топъл климат. Сред тях са най-голямата гръбнака, като гвинейски имперски скорпион, достигайки дължина от 180 мм, а дребът - само 13 мм дълъг.

Скорпионите, паяците и техните роднини принадлежат към класа на спайдърмен, откъсване на членестоноги. Обикновено телата на формата на паяк се състоят от две части: предната част (изпомпвана), която е нараснала и гърдата, и корема. За скорпиони лентата за глава е основната част от тялото, но ги отличава от други дълги в гръбнака дълги корема, състоящи се от редица сегменти (сегменти), а крайните сегменти образуват опашка, която може да се наклони напред през цялото тяло . Опашката е увенчана с остаряла, поради която Скорпио разглежда най-ужасните от всички оформени с гръбнака.

Скорпионска отрова

Скорпионът, нарушен или нападнат веднага, се опитва да вдъхнови нарушителя. Има два основни вида отрова. Първият може да убие или парализира безгръбначен, но за човек не е по-опасен от ухапването на оса и може да причини силна болка. Вторият може да бъде фатален - той парализира нервите на сърцето и мускулите на гърдите. Такава отрова се намира в няколко вида скорпиони. Кучето умира от него след седем минути и човек след няколко часа. Тази отрова е най-опасната за децата. Въпреки това, антидотът значително намалява вероятността за смърт.

Въпреки че скорпионите, основно живеят на места с горещ климат, те са били намерени практически във всички места на суши, с изключение на Гренландия и Антарктика, Нова Зеландия и редица малки острови.

Лов и хранене

По време на лова Scorpion намира добив в движение въздушни потоци Или, може би върху трептенията на почвата. После се приближава към своята жертва, прави рязко хвърляне и достатъчно достатъчно добиване с колчета. В този момент борбата е почти приключила, както Скорпион, ако е необходимо, може да постави в хода на опашката си и да инжектира отровата в тялото на жертвата.

Скорпионите имат малка устна дупка, така че отнема много време за възбуждане на производството. Първоначално те я разкъсват на парчета с устата си и след това смучат меките тъкани и сокове на жертвата в стомаха. Благодарение на ефективна система Скъпа, скорпиони Няма нужда да се яде всеки ден. Те не се нуждаят от изобилие на питие, тъй като техните механизми за тяло са много добре акумулираща вода, извлечена от соковете на техните жертви.

Предци на скорпиони

Учените смятат, че предците на скорпионите вероятно са първите оформени в гръбнака, от водата и са адаптирани към живота на земята. Най-дългогодишните изкопаеми остатъци от формата на паяк принадлежат към Скорпион, тяхната възраст е около 400 милиона години. Структурата на организма Scorpion беше толкова успешна, че те само леко се промениха през това време, за да се адаптират към нови условия на местообитания.

Паяците и скорпионите са представители на най-загадъчния и лошо изучен свят на паяк. Почти всички видове паяци от отровни, дори къщи. Причиняват вреда на човека и топлокръвни животни само тези, които могат да се свържат с кожата. Техният брой сметките за по-малко от 1%.

За скорпиони на последния сегмент коремът има крушообразен уплътнител Телсън, омагърбен по гръб. Телсън завършва с остър трясък, вътре в който има получен канал на отровни жлези.

В горещи, сухите зони са постеля - Falangi. Те нямат отровни жлези. Въпреки това, фалангите могат болезнено да хапят и да поставят ранната инфекция.

Отделянето на паяка е най-значимото от всички гръбнака - съчетава, според различна информация, от 20 до 50 хиляди вида.

Паяците имат смесено храносмилане на тояга. Те пробиват мощните си хитомни хитоменти и заедно с храносмилателния сок инжектират отрова в тялото на минното дело. Паякът остава само да смуче частично усвояван храна.

Многобройни орди от паяци разделени на три подхини:

  • паяци сегрегирани;
  • паяци за птици или мигалоорфни;
  • паяци araneomorphic (паяци-коловози, паяци, плитки, паяци, вълци, паяци-scauna).

За хората и животните най-опасните са представители на втория и третия последователи.

Видове паяци

Паяци-поклонение на домашните птици. Подчинените включват около 2 хиляди вида - най-големият и най-опасен. Живеят в Африка, Австралия, Южна Америка. В южната част на Европа рядко се срещат. За тях са характерни големи размери - Понякога подуването на краката надвишава 20 cm. Habitat - Cliffs, дървета, пукнатини за почвата. Ние ядем насекоми, малки гризачи, влечуги и птици, оттук и името на подфункцията - домашни птици. Ядрото на невротоксично действие.

Кафяв паяк отшелник. Араноморф. Ярка отличителна характеристика - на гръдната страна на терена, модел се намира под формата на цигулка. Живее до мъж - в гаражи, навеси, мазета и тавани. Не атакува хората. Punch е защитен. Живеят в източната част на САЩ.

Воронек. паяк. Навсякъде се срещат в Австралия. Смята се за най-опасния паяк в света. Храни се с големи насекоми. Отровата да влезе в тялото причинява тахикардия, увеличаване на кръвното налягане.

Monkhrehuhai фон. Южноамериканският паяк също се класифицира като един от най-много опасни паяци в света. Ядрото на невротоксично действие. Причинява задушаване, парализа, сърдечна спирка. Антидот ефективно действие Позволява намаляване на количеството фатални резултати.

Каракурт. Принадлежи към семейството на пакетирани плитки. Намира се в Централна Азия, в южната част на Европа, в Крим. Отровните жлези са само при жени. Ухапване придружен силна болкакойто се разпространява в цялото тяло. Наблюдава се пулс, задух, главоболие. Коремните мускули са много напрегнати. За лечение се използват новокаин, калциев хлорид и серум, получени от отровата от каракурт.

Южно руско тарантула. Принадлежи към семейството на вълк паяци. Покрити с косми, които могат да бъдат червеникави и почти черни. Голям - до 3.5 см. Местообитание - горски степ, степи и пустини. Ухапването причинява местна болка, сънливост, тръпки или високо изпотяване.

Обикновен кръст. От семейството на спиране на паяците. Завършени в цяла Европа и в отделни региони на Съединените щати и дори в крайния север. Предпочита се иглолистни гори, маркиране на блата, ръбове. Често прониква в дома и навес. Видовете са получили името си поради отличителна черта - картина на бели петна под формата на кръст от гръбначния край на корема. На мястото на хапенето има горяща болка. Човек изпитва обща слабост, главоболие, смазване в ставите.

Ерезус. Среда на живот - Средна Азия, Юг. на Източна Европа. Самцов оранжев корем има четири черни петна. Самочервени женски. Когато хапете, паякът е дълбоко наложен от хеликоптерите и произвежда големи капчици отрова. Човек има остра болка на мястото на хапка, изтръпване, затруднено движение. Компонентите на отровата не са достатъчно проучени.

Pogrebnaya. паяк. Коремът е боядисан сив цвят С кафяв или лилав оттенък. Намира се в Кавказ, в Крим, в Азовие. Скриване под камъните, по дърветата.

Паяк като хора Не врагове. Ние не си представяме интерес към тях, докато не нахлуят живота си. Те хапят с една цел - да се предпазим. В горещо време Тяхната дейност е засилена, опасността се увеличава. Паяците са в състояние да измерват размерите на предполагаемата жертва.

Големи, превъзходни насекоми и животни ги плашат. За да изработите част от отровата, трябва да прекарате много сила. Следователно паяците го харчат дозирани. Намаляването на паяка разпределя точно толкова отрова, колкото е необходимо да се удари жертвата. Когато защитава, оценява заплахата, тя може направете суха ухапванебез подчертаване на отрова.

Понякога опасните импарки проникват в корпуса на хората, се крият в обувки или в бельо. Отбелязано е, че най-често хората са били подложени на хапки по това време, когато са били положени в леглото, облечени, седи на пода или на стол, са били лекувани с кърпа след душата. По време на ухапване паякът беше между тялото на човек и кърпа.

Някои видове хапят само женски, мъжете не носят значителна вреда.

Ухапването на паяци причиняват болка различни степени земно притегляне анафилактичен шок, вторична инфекция на раната и дори смърт.

Отровата е разделена на две категории:

  1. Невротоксичният - засяга нервна система, Централен и перифер. Порестите чувства са слаби. Наблюдават се, сънливост, затруднено дишане, често халюцинации. Силната болка в цялото тяло се усеща след известно време.
  2. Nerctic - действа върху тъканта, органите и системите на тялото в ухапване, придружени от силна болка. Засетени са значителни зони на кожата, се наблюдава анемия, интраваскуларна кръвна коагулация, бъбречна недостатъчност.

Броят на ухапванията се влияят от тези фактори като високата плътност на населението в спредовете на паяците, възможността да се намерят в жилища.

Като спешност Трябва:

  • въвеждане на серум-антидот;
  • осигуряват жертва, пълна с мир и изобилна топла напитка;
  • прикрепете лед към мястото на хапете;
  • обработват раната с антисептик;
  • свържете се с медицинска помощ.

За да се предотврати ухапвания, е необходимо да се проверяват дрехите и обувките преди превръзка, обработват помещенията инсектицидни лекарства, носене на ръкавици и облекло дълги ръкави, унищожи паяжината.

Една от най-старите отделения на наземните сегменти. Живейте в горещо и умерено топли колани Земята. За тях зоните са подходящи като мокро климат, и аз. пясъчни пустини И приготвени каменисти плоски планове. Лов за предпочитане през нощта. Активността се увеличава в горещо и ветровито време. Източникът на храна обслужва паяка, насекомите и техните ларви. Неговите отравяне скорпиони се използват за обездвижване на голяма плячка.

В света има повече от 1500 вида. На територията бивш СССР Има около 15 вида. Между тях:

  • италиански скорпион (дължина на тялото до 5 см) - живее на Черноморското крайбрежие;
  • mingrelsky Scorpio - от Черноморското крайбрежие се прилага за бреговете на реките в дълбините на континента;
  • кримски - се среща южна банка Кримски полуостров;
  • дебелината Скорпион е най-голямата, дължина до 10 cm;
  • мотил Скорпион живее в област Волга, Транчаувказия, Казахстан.

Отровата на Скорпион има невротропен характер. Токсични протеини, които се съдържат в него, водят до нарушаване на действие различни системи и органи.

Хапя придружени от тежка пареща болкакоето го избледнява, то се увеличава. С течение на времето болката се превръща в изгаряне. След 40 минути се образува подуване от ясно забележима тъмна точка в центъра на ухапване. Може да се образува сезонни мехурчета.

Изтичането на проявите на симптомите е от 5 минути до 24 часа. Главоболие расте. Се появява световъртеж, конвулсивни съкращения на мускулите и тремор, тахикардия, повишава артериално налягане. Жертвата е развълнувана, може да изпита страх. За 20-30 часа вероятно фатален изход От парализа на дишането.

В някои случаи след изчезването на клинични признаци на отравяне, рецидив е възможен. Жертвата трябва да бъде под наблюдение на лекар най-малко 12 часа след изчезването на симптомите.

Първа помощ, лечение и превенция

През първите два часа от момента на Hencen жертвата инжектирайте антидот, Специален серум - половин доза интравенозно, наполовина подкожно. Да избегна алергична реакция, серумът трябва да инжектира частично. За да се предотвратят нежелани реакции, се предписва преднизолон. Можете също да влезете в серума, направен на базата на отровата на паяка Каракурт. Използват се препарати като пиполфен, калциев глюконат, глюкоза, преднизон, хидрокортизон.

При липса на квалифицирана помощ, всмуквайки от отрова на раната, нанесете охлаждаща превръзка, обработва ухапването на антисептични препарати. Жертвата трябва да бъде напълно приключила.

може да се скрие в треватаПлитко се пробива в пясъка. Ето защо е необходимо непрекъснато да носите обувки със силна подметка. В местообитанието на скорпиони трябва да се провери с дрехи и обувки, жилищни помещения. Защитните мрежи на прозорците и вратите, запечатаните слотове в стените и таваните ще предпазят къщата от проникване на отровни членестоноги.

Отровен паяк